Världens äldst bevarade oljeraffinaderi – Oljeön i Ängelsberg

I Ängelsberg, på Barrön år 1875, händer något som bidrar till en revolution i vardagslivet för dåtidens människor. Pehr August Ålund bygger ett av Sveriges första oljeraffinaderier och börjar tillverka bland annat fotogen, som ger jämn, rökfri belysning i stugor och industrier!

Ålunds produkter får stor betydelse för hela Sverige och framför allt för Bergslagens gruvor, bruk och andra industrier som blir de främsta kunderna. Det är det äldsta oljeraffinaderiet som finns bevarat i hela världen idag.

Ön fick i folkmun namnet Oljeön och här växte ett litet samhälle upp, samtidigt som samhället Ängelsberg på fastlandet utvecklades, då järnvägen från Stockholm blev klar.
Engelsbergs Bruk fanns sedan långt tidigare och var, liksom Strömsholms kanal, en av anledningarna till att raffinaderiet anlades just här.

Källa: Oljeöns skribenter

Ängelsberg kände  jag till som järnvägsstation men oljeön hade jag inte en aning om. Intressant att få en guidad tur där det bara var vi. Guiden kunde lägga lite mer tid på berättandet och vi hade mer tid för frågor.

Enklast om du vill veta mer är att läsa oljeöns hemsida >>

Det här inlägget postades i Besök i Sverige. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *